Economie (VWO) begon moeilijk, maar werd makkelijker

Het was een lang examen, waar de beschikbare tijd maximaal benut moest worden. En het examen begon meteen met een moeilijke vraag, maar werd daarna wel steeds makkelijker.

Dat is de samenvatting van het eindexamen Economie voor het VWO volgens docent Marleen Spooren vanmiddag in de middagshow van Glow FM. Vooral in opgave 2 zaten pittige onderdelen waar je als student doorheen moest lezen om de vraag te kunnen maken. Je checkt de betreffende vraag hieronder, maar verder was het examen wel goed te doen.

Marleen had ook nog een tip voor als je dit examen nakijkt met het correctievoorschrift: “staar je niet blind op het antwoord dat daar staat. Dat antwoord is niet bindend, maar een voorbeeld van een goed antwoord.” Dus ook als je iets anders hebt, wat dezelfde strekking hebt. Kun je daar nog gewoon je punten mee scoren.

Pijnlijke tijdnood

Het laatste dingetje was dat het examen eindigde met een 3-puntenvraag. Maar omdat leerlingen bijna allemaal de maximale tijd nodig hadden, kan het zijn dat ze niet aan die vraag zijn toegekomen. “En dan kost het je toch drie punten in plaats van één!”

HAVO boog zich vandaag over dat andere economische examenvak: Management en Organisatie (M&O). Voor examenleerling Job Lubbers van het Montessori College ging dat examen best lekker en was het geen moeilijk examen, zei hij tegen Jasper in de Glow Evening. Morgen heeft hij nog wiskunde, wat ook geen probleem moet worden. Hij stond overal al een voldoende voor en kijk uit naar zijn vakantie.