Hoe wordt Stratumseind veiliger gemaakt?

Het Stratumseind staat onder veel jongeren in Nederland bekend om de vechtpartijen tijdens het uitgaan. Maar is het nu echt zo slecht gesteld met de veiligheid in het Eindhovense uitgaansgebied en wat wordt eraan gedaan om Stratumseind veiliger te maken?

Radiojock en verslaggeefster Myrthe van der Putten is begonnen met een bezoekje aan Living Lab op Stratumseind, boven de Oude Rechtbank. Daar proberen ze door middel van technologie het gedrag van mensen die uitgaan in deze lange kroegenstraat, op een positieve manier te beïnvloeden en daarmee agressie te vermijden.

Dat doen ze onder andere door gebruik te maken van geur, licht en technologie die gevaarlijke situaties herkent voordat het echt uit de hand loopt. Maar hoe zit dit nu precies? Tinus Kanters van de gemeente Eindhoven is betrokken bij Living Lab en legt uit hoe het allemaal werkt.

Maar de vraag is natuurlijk wat de bezoekers van het Stratumseind er van vinden, voelen die zich veilig of juist onveilig tijdens het uitgaan? Het blijkt dat veel stappers zich eigenlijk best wel veilig voelen. Living Lab kennen ze niet en al helemaal niet als het wapen om het Stratumseind veiliger te maken. Er wordt vooral gedacht dat meer politieagenten de beste oplossing is.

Een externe partij die betrokken is bij de veiligheid op Stratumseind is Stad & Co. Zij zorgen met andere partijen voor de leefbaarheid van het Stratumseind. Voor ’s nachts, maar zeker ook voor overdag. Eugene van Gerwen legt uit wat zij doen. Hij is de directeur en projectmanager van hun projecten op Stratumseind. Zij zijn vooral bezig met het uiterlijk overdag en een goede sfeer ’s nachts.

Was het allemaal wel erg veel informatie? Dan hier nog even de belangrijkste dingen op een rijtje.