Glow Urban: 3x sterke vrouwen

Afgelopen vrijdag was het vrouwendag, daarom besteed Glow Urban vanavond meer aandacht aan de vrouwen in de hip hop en r&b-scene. En vooral aan de vrouwen die de wereld met hun muziek wat mooier proberen te maken. Muziek blijft immers een uitlaatklep waar je veel mensen mee kunt raken en waar velen zich in kunnen herkennen, ook in een genre waar vrouwen zwaar onderbezet zijn. Daarom hebben we alvast een Top 3 gemaakt van vrouwen die écht achter hun overtuiging staan en dat niet onder stoelen of banken steken.

Solange – Almeda

Voor de meeste mensen is en blijft Solange het jongere zusje van Beyoncé, maar de artieste heeft de afgelopen paar jaar haar plek veroverd in de R&B-scene. Almeda is dé hypetrack van haar nieuwste album When I Get Home die op 1 maart uitkwam. Het benadrukt de Afro-Amerikaanse cultuur in een stad zoals Texas, waar Solange op is gegroeid, en het geloof in de zwarte gemeenschap in Amerika. Wat in haar muziek een veel voorkomend thema is, mag zij zeker niet ontbreken in dit lijstje.

Kehlani – Gangsta

Deze vrouw komt van heel ver. Kehlani deed in 2011 mee aan America’s Got Talent met haar groep PopLyfe, waarin zij uiteindelijk op de vierde plek eindigden. Daarna verliet ze de groep door ruzie, was twee jaar dakloos, durfde geen muziek meer te maken en steelde iPhones om te overleven. Toch bracht ze in 2013 een single uit op Soundcloud en werd ze overgevlogen om daar een bestaan op te bouwen en muziek te maken. Ze bracht al snel een mixtape uit die ontzettend goed werd ontvangen, ging op tour met G-Eazy en begon te daten met NBA-speler Kyrie Irving.

Maar niet alles ging voor de wind. Nadat PartyNextDoor een foto van hun tweeën postte op Instagram ontstond er een social mediashitstorm rondom Kehlani omdat zij vreemd zou gaan, wat niet zo was want Irving en zij waren al uit elkaar. Deze vorm van negatieve aandacht bovenop haar heartbreak zorgde ervoor dat zij dieper in depressie raakte met als gevolg dat zij zelfmoord probeerde te plegen. Zij kwam sterker uit die tijd en steekt ook niet onder stoelen of banken dat zij het vak vaak als moeilijk ervaart. Maar zij gebruikt haar positie wel om bepaalde standpunten te en boodschappen uit te dragen. Zo kwam zij in 2017 uit de kast als queer, wat als vrouw in deze scene niet gebruikelijk is.

Op dit moment staat ze op het punt om te bevallen en de zwangerschap is ook niet zonder slag of stoot gegaan. Eind vorig jaar vertelde zij openlijk over haar postnatale depressie en dat zwanger zijn niet alleen maar mooi is. Kehlani is een vrouw met vele gezichten, die zich durft uit te spreken over dingen die haar bezig houden. Wat ook wordt beloond, want ze heeft al meerdere Grammy en BET-nominaties op haar naam staan.

Het nummer Gangsta komt van de soundtrack van de film Suicide Squad en gaat over de relatie tussen Harley Quinn en The Joker.

The Internet – Girl

The Internet is een Amerikaanse soulband met als frontvrouw de getalenteerde artiest Syd (voormalig Syd the Kid) die eind van de zero’s al opdook in het hiphopcollectief Odd Future. Syd is opgegroeid met muziek en talentvolle mensen om haar heen. Haar oom is een reggae producer uit Jamaica, haar moeder wilde vroeger dj worden en haar broertje was ook onderdeel van Odd Future.

Ze heeft er nooit een punt van gemaakt lesbisch te zijn, ook al háát ze zelf dat woord, maar dat wordt haar niet in dank afgenomen en krijgt ook veel weerstand uit de gaycommunity omdat zij zich niet volgens het boekje zou uiten en te controversiële onderwerpen heeft behandeld in haar muziek en videoclips over de rug van diezelfde community.

Maar buiten de controverse is Syd een geniale artiest en The Internet een geniale band waarvan ook al muziek genomineerd is voor een Grammy Award, waaronder de single Girl.