Eindhoven jaaroverzicht 2019: Eten en drinken


Het jaar zit er bijna op. Daarom blikken we bij Glow FM terug het afgelopen jaar in Eindhoven.

Brabanders zijn bourgondiërs en dus werd er ook in 2019 een aardig hapje gegeten en een glaasje gedronken in Eindhoven.

Laten we eens beginnen met een hype die in 2019 zijn hoogtepunt leek te bereiken: vegan. Het niet eten van vlees en dierlijke producten is populairder dan ooit en ook in Eindhoven zijn daar voldoende mogelijkheden voor. Sterker nog, Eindhoven staat in de Top 10 van vegan-friendly steden in Nederland dit jaar, uitgezocht door website Holidu. Gemiddeld hebben we hier iets meer dan drie vegan restaurants per 100.000 inwoners, Dat doen we dus heel, eh, plantaardig!

Gelukkig kunnen de vleeseters ook hun hart ophalen in Eindhoven. De vleselijke lusten werden dit jaar bijna ultiem bevredigd toen werd aangekondigd dat er rond deze periode een heus Loetje-restaurant naar de stad zou komen. Da’s een steak-keten die het in de Randstad al heel goed doet en hoewel we hier in het zuiden niet persé alles uit de omhooggevallen randstedelijke metropolen willen hebben, loopt het water je hier toch van in de mond! We moet helaas nog wel eventjes geduld hebben: het Loetje-restaurant in de oude Philips Bedrijfsschool heeft wat vertraging en zal pas in 2020 de deuren openen. Vlesel… eh, vreselijk!

Minder nasi

Op sommige vlakken groeit het aanbod in Eindhoven dus, maar 2019 was ook het jaar waarin de stad steeds minder afhaalchinezen had. De gemeente Eindhoven heeft op dit moment 29 Chinees-Indische-restaurants, terwijl dat er bijvoorbeeld tien jaar geleden nog 34 waren. Volgens onderzoekers komt dat door de komst van All-You-Can-Eat-Restaurants, bijvoorbeeld die bij Winkelcentrum Woensel. Mocht je nog geen plannen hebben voor oudjaar, steek de Chinees dan een hart onder de riem! En dan bedoelen we natuurlijk niet Chinees vuurwerk. Al kan het van een verkeerd pepertje in de babi pangang ook flink uit je reet knallen natuurlijk…

Terug naar het vlees dan: bezorgketen Picnic deed dit jaar onderzoek onder haar landelijke klanten en zij ontdekten dat we hier in Eindhoven echte vleeseters zijn: Van alle steden waar de bezorgservice actief is, blijkt dat in Eindhoven de meeste barbecueproducten besteld worden, gevolgd door Tilburg en Breda. Allemaal zuidelijke steden dus, dat zorgt toch voor een (bra)band…

Beste friet en wijn

Leuk da vlees, maar soms hedde gewoon gin zin in van da gezond gemauw en wilde gewoon wa friet in oe gezicht douwe. Da ken in Eindhoven bij een prijswinnende snackbar. Snackbar Pieperz op de Jan van Hooffstraat viel dit jaar namelijk opnieuw in de prijzen. Ze werden uitgeroepen tot beste snackbar van Brabant bij de Nederlandse Horeca Prijzen. En het is niet voor het eerst dat ze veren in de poeperd (met satésaus) krijgen; vorig jaar wonnen ze de landelijke publieksprijs van de Cafetaria Top 100 en in 2017 scoorde Pieperz een 9,5 in de AD friettest. Een prijs in 2019 heeft gezorgd voor de kers op de mayonaise!

Qua drank zit je in Eindhoven ook top. Restaurant Zarzo kreeg dit jaar een award voor ‘beste Wijnkaart van het Jaar’ van het restaurantmagazine Gault&Millau. Volgens de jury biedt de kaart moois voor kenners, maar ook voor ‘gasten die wijnen willen leren en ontdekken.’ En dus nie voor als ge met kerst aan oe schoonmoeder vroeg om van die zoete witte slurpwijn… Dan drinkte maar Dubbelfris!

Stratumseind

Last but not least zijn er op het Stratumseind dit jaar ook echte winnaars te bespeuren: Cafe ‘t Lempke is voor de derde keer op rij verkozen tot populairste dans- & feestcafé van Nederland. Het kreeg daarvoor een Nightlife Award die jaarlijks worden uitgereikt. Ze gingen er ook vandoor met de regionale award voor het populairste café van Zuid-Nederland.

Eindhovense cafés scoorden sowieso goed tijdens de uitreiking van de prijzen. De hele top 5 cafés van Zuid-Nederland bestaat uit Eindhovense etablissementen: ’t Lempke, Cafe Tracé, Cafe Costa, Villa Fiësta en Stacey’s. Zien we je daar vanavond?