Eindhoven jaaroverzicht 2019: PSV

Het jaar zit er bijna op. Daarom blikken we bij Glow FM terug het afgelopen jaar in Eindhoven.

2019 is een jaar dat veel PSV-supporters zonder problemen uit de geschiedenisboeken zouden willen wissen. In het kort samengevat: het was niet best. Maar Eindhoven. Dus niet Best. Goed, je snapt het.

PSV ging eind 2018 met een goed resultaat de winterstop in. De ploeg stond bovenaan en was daarmee ‘winterkampioen’. Niet slecht, aangezien de relatief onervaren Mark van Bommel pas een half jaar aan het roer stond bij de club.

Vervolgens ging het in 2019 helemaal mis. PSV verspeelde na de winterstop erg veel punten, voornamelijk in uitwedstrijden. Tot en met speelronde 28 was PSV nog koploper, maar daarna nam Ajax het stokje over en uiteindelijk werden zij kampioen van Nederland. Omdat PSV eerder al pijnlijk onderuit was gegaan in de beker tegen RKC uit Waalwijk, sloot de club het seizoen 2018/2019 af zonder een prijs.

Nieuwe spelers

In de afgelopen zomer trok PSV de portemonnee. Er werden 8 nieuwe spelers aangetrokken, waarvan verdediger Timo Baumgartl met een kostenplaatje van ommenabij 10 miljoen en aanvaller Bruma die meer dan 12 miljoen heeft gekost de meest opvallende waren. Die aankopen waren ook wel nodig, want onder andere topscorer Luuk de Jong en virtuoos Hirving Lozano verlieten PSV in 2019 en daar waren vervangers voor nodig.

In de zomer van dit jaar ging PSV op trainingskamp naar het Zwitserse Verbier en kreeg Mark van Bommel de kans om in zijn tweede PSV-jaar de club naar de titel te leiden.

Naast die nationale titel is Europees voetbal ook belangrijk voor PSV. De ploeg kwam dit seizoen in de tweede kwalificatieronde van de Champions League uit, maar PSV verloor van het Zwitserse FC Basel en stroomde door naar de derde kwalificatieronde van de Europa League.

Met horten en stoten won PSV van FK Haugesund uit Noorwegen, wat een beetje de Noorse versie van FC Bal Op ‘t Dak is en plaatste zich voor de groepsfase van de Europa League. PSV begon goed in die groepsfase, maar door flinke uitnederlagen tegen Sporting Lissabon en LASK was PSV al in eind november uitgeschakeld voor dat toernooi.

Ook in de competitie was er rond die nederlagen een ommekeer: daar waar PSV in het begin van het seizoen 2019/2020 goede wedstrijden speelde en zelfs als serieuze uitdager van het sterke Ajax werd gezien, keerde alles binnen anderhalve maand in het nadeel van PSV. De ploeg verloor punt na punt en zakte fors op de ranglijst.

Ontslag

Na de zoveelste nederlaag in een uitwedstrijd moest Mark van Bommel eerder deze maand zijn biezen pakken. PSV ging met 3-1 onderuit tegen Feyenoord en een dag later stond Mark van Bommel op straat. Q1 PSV / lw: PSV onwaardig

Met 31 punten uit 17 wedstrijden stond PSV op dat moment vierde, achter nummer drie Willem II in de Eredivisie en dat werd in Eindhoven niet meer geaccepteerd.

Ernest Faber, die op dat moment actief was in de jeugdopleiding van PSV, werd van stal getrokken om het seizoen af te gaan maken.

Hij behaalde vorig week een benauwde 1-2 overwinning bij de amateurs van GVVV in de beker waardoor PSV nog zicht heeft op die prijs, en door een overwinning op PEC Zwolle is PSV nu als derde de huidige winterstop ingegaan.

Het wordt nog een lange tweede seizoenshelft voor iedereen die PSV een warm hart toedraagt, maar de gemiddelde supporter is allang blij dat het binnenkort 2020 is…